Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak przygotować zakwas na biały barszcz na Wielkanoc? Co do niego dodać, aby uzyskać odpowiedni smak? Poniżej sprawdzony przepis na zakwas na barszcz biały.

Składniki:

otręby owsiane 1 łyżka
mąka razowa 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
woda ciepła 1 litr
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5 ziaren
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Zakwas na barszcz biały to niezbędna baza do świątecznego barszczu. To jest przepis, dzięki któremu zrobisz tradycyjny biały barszcz wielkanocny.

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać otręby, grzyby, skórkę od chleba, czosnek i przyprawy. Zalać wodą, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-5 dni w chłodne miejsce. Tak przygotowany zakwas po kilku dniach powinien być kwaskowy i mieć charakterystyczny zapach. Po przygotowaniu zakwas można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Do tradycyjnych wielkanocnych potraw, poza białą kiełbasą i pasztetem, należy barszcz biały. Dzięki temu przepisowi na zakwas, przygotujesz tę pyszną świąteczną zupę, która będzie pachniała czosnkiem, suszonymi grzybami i majerankiem. Więcej przepisów na wielkanocne potrawy znajdziesz w tym zbiorze Wielkanocne Przepisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 11.03.2016 10:30
Jeszcze nigdy nie robilam zakwasu...czas to zmienic :)
asiatok 04.03.2016 22:40
Ląduje w ulubionych- do zrobienia!
Czarnula666 29.02.2016 19:39
Oj chyba zrobie :)
Madzai 29.02.2016 17:01
Też taki robię :) pyszny
Janina 29.02.2016 15:16
Również kiszę barszczyk i bardzo często gotuję;
Maridka19 29.02.2016 14:47
Dokładnie domowy najsmaczniejszy :)
Wacław 29.02.2016 13:49
nie ma jak domowy żurek, bez ulepszaczy :-)
2milutka 29.02.2016 13:24
Też zrobię, domowy najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak