Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 puszka
parówki 40 dkg
szynka 20 dkg
olej 1/4 szklanki
powidła śliwkowe 1 łyżka
sok z 1/2 cytryny
6-7 ziaren pieprzu
ziele angielskie 3-4 ziarenka
Goździki całe Prymat 2-3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
wędzony boczek 10 (chudy)
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
ogórki 25 małe
rosół warzywny 1/2 (z kostki)
jabłka 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy bigos

Boczek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu około 20-30 minut. Parówki i wędlinę pokroić w drobną kostkę. Koncentrat rozprowadzić z rosołem z kostki. Ogórki obrać, przekroić na połowy, ewentualnie usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cebuli razem z wędliną i koncentratem. Wrzucić przyprawy i po szczypcie suszonych ziół. Dusić około 20 minut. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Obficie skropić sokiem z cytryny , dobrze wymieszać. Dodać do bigosu razem z powidłami rozrobionymi w winie. Dusić na małym ogniu jeszcze z 10 minut, stale mieszając - jabłka powinny się rozgotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być dość pikantna. Podawać z grzankami i chrupiącym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.09.2011 13:50
interesujący przepis
kuklik 06.10.2010 10:15
dobre połączenie smaków
RenataZ-et 29.08.2010 14:26
To dla mnie coś nowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak