Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rosół

ćwiartki z kurczaka 2 szt
skrzydełka z indyka 1 szt
szponder wołowy 300 g
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 mały
por 12 cm
cebula 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 5
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 5 ziarenek
sól do smaku
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna

Ciasto na pierożki wonton:

jajko 3 szt
woda letnia 1/3 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
sól do smaku

Farsz:

cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
wątróbka drobiowa 200 g
filet z kurczaka 200 g
jajko 1 szt
masło 3 łyzki
natka pietruszki 6 łyżek
chilli szczypta
sól do smaku

Porada

To tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i fileta z kurczaka smakuje wyśmienicie a także doskonale rozgrzewa w zimne dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

Kroki postępowania

1
Rosół
Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić na ogniu nad palnikiem. Kiedy wywar mięsny stanie się klarowny, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, warzywa oraz cebulę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie spróbować i doprawić do smaku lubczykiem, kucharkiem, solą, pieprzem oraz dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa.
Krok 1 - Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki foto
2
Farsz
Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wystudzić, dodać jajko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki foto
3
Ciasto na pierożki wonton
Jajka roztrzepać z wodą i solą, dodać do mąki przesianej na stolnicę. Masę zagnieść na jednolite ciasto, wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. W przypadku jeżeli ciasto będzie za suche dodać więcej wody, jeżeli z kolei wyjdzie za rzadkie dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20minut. Po tym czasie każdą z kul podzielić na pół, rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce farszu i zlepić w pierożki. Gotowe sakiewki wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut.
Krok 3 - Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 04.10.2016 10:04
smaczny rosołek
KORAL 01.03.2016 19:18
Pychota , wątróbka super...
kd045 29.02.2016 11:57
Warte spróbowania :)
Habibi 29.02.2016 09:46
super rosołek :)
Ewelina1991 29.02.2016 08:00
apetycznie wygląda
Agnieszka-87-25 29.02.2016 07:23
uwielbiam rosołki
wwwiolka 28.02.2016 22:53
Bardzo fajny przepis.
Łukasz15 28.02.2016 22:36
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak