Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka bakaliowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 350 g
margaryna 250 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 100 g
śmietana 18 proc 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Pianka

powidła śliwkowe 1 słoiczek
bakalie 200 g
białko 6 szt
cukier 150 g
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki

Masa budyniowa

mleko 500 ml
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
masło 200 g
spirytus 1 kieliszek

Polewa

masło 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki
orzechy włoskie do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka bakaliowa

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części.
Krok 1 - Pychotka bakaliowa foto
2
Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 35cmx24cm. Ciasto smaruję połową powideł śliwkowych i posypuję połową bakalii.
Krok 2 - Pychotka bakaliowa foto
3
Trzy białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję połowę cukru i połowę mąki ziemniaczanej. Pianę wykładam na ciasto i wyrównuję. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Piekę dwa jednakowe ciasta.
Krok 3 - Pychotka bakaliowa foto
4
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam cukier waniliowy i mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemny budyń. Ucieram. Na końcu wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na jedno z ciast bakaliowych. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto, pianką do dołu.

Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 4 - Pychotka bakaliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.10.2016 21:06
Pyszne ciasto
wedith1 04.10.2016 14:16
Wspaniale wygląda!
ben-ka 10.04.2016 14:14
Ależ to musi być pyszne !
dwa pokoje z kuchnią 29.02.2016 09:54
az slinka leci :)
monika141 29.02.2016 09:37
smaczne ciacho
Ola1984 29.02.2016 09:15
Mniam, pyszne ciacho :)
Jadwiga/Jaga85 29.02.2016 09:05
pyszne ciasto
agi0911 29.02.2016 07:31
ciasto pyszne
joannaa24 28.02.2016 20:53
Fajne ciasto :)
Mama niejadka 28.02.2016 20:47
Pysznie wygląda
bryndzia93 28.02.2016 20:18
Świetne ciasto ! :)
IKrakowianka 28.02.2016 20:16
wygląda przepysznie!
KORAL 28.02.2016 19:39
Pysznie wygląda...
norweska20 28.02.2016 18:57
apetycznie się prezentuje
IZABELA29 28.02.2016 18:53
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak