Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wiedeńska z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 10 dag
masło 5 łyżek
smalec 5 łyżek
jajko 4 szt
drożdże 2 dag
mleko 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
sól szczypta
rodzynki 5 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wiedeńska z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło ze smalcem i nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn.
Krok 1 - Babka wiedeńska z rodzynkami foto
2
Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 2 - Babka wiedeńska z rodzynkami foto
3
Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą.
Krok 3 - Babka wiedeńska z rodzynkami foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym.
Krok 4 - Babka wiedeńska z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.02.2016 12:39
niebo w gębie przy takim smakołyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak