Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z indyka z korniszonami i cheddarem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka ze skórką 1,2 kg
wątróbka indycza 200 g
ser cheddar do smaku
korniszony do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat suszony
szczypiorek do smaku

Porada

Pieczeń najlepiej dobrze schłodzić przed pokrojeniem, inaczej może się kruszyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z indyka z korniszonami i cheddarem

Mięso z indyka pokroić w mniejsze kawałki i zmielić razem ze skórką na sitku o niezbyt drobnych oczkach. Do mięsa dodać suszony czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, sól ziołową oraz posiekany szczypiorek. Mieszać dłonią kilka minut, aby przyprawy dokładnie się rozłożyły.

Przygotować naczynie żaroodporne albo dużą keksówkę - posmarować dowolnym tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć połowę masy mięsnej, stuknąć kilka razy o blat, aby uszło ze środka powietrze i mięso równomiernie się rozłożyło po naczyniu.

Ser żółty pokroić w długie niezbyt grube sztabki - ułożyć na mięsie wzdłuż formy - pomiędzy kawałkami sera ułożyć podłużne cząstki lub połówki korniszonów i lekko powciskać je w mięso także wzdłuż foremki.
Całość nakryć pozostałym mięsem i wyrównać powierzchnię.
Wierzch mięsa posmarować olejem albo posypać bułką tartą.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200*C) przez ok. 60-80 min.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 27.02.2016 18:50
pysznie wygląda z takimi dodatkami!
MałaMi89 27.02.2016 16:34
Na pewno smaczna. Ja to w ogóle rzymską bardzo lubię :)
Habibi 27.02.2016 12:12
My lubimy różnie, na zimno do kanapek, albo na ciepło z frytkami :)
Iwusia 27.02.2016 11:55
ale wspaniałe mięsko
mysza75 27.02.2016 09:31
bardzo smaczna pieczeń
Krzysztof15 27.02.2016 06:27
pyszna pieczen
Megg 26.02.2016 20:50
pyszny przepis
Łukasz15 26.02.2016 19:52
Bardzo dobra
ada.la 26.02.2016 19:07
dobry przepis
Bernadeta1 26.02.2016 19:05
ślinka leci na widok takie pysznej pieczeni
Babeczka35 26.02.2016 18:22
Pyszne mięsko.
cukiereczek 26.02.2016 17:47
domowa,świeża,pachnąca
JulkaTomeczek 26.02.2016 17:41
Fajna na kanapki
KORAL 26.02.2016 17:27
Lubię takie jedzonko....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak