Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z gotowanym indykiem i kluseczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski 500 g
przecier pomidorowy 500 ml
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat mielony
cebula biała duża
kukurydza w puszce 1/2 szkl.
fasola czerwona z puszki 1 szkl.
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1-2 łyżeczki
oliwa 2-3 łyżki
pierś z indyka gotowana 300-400 g
natka kolendry suszona

Porada

Kluseczki do tej potrawy można użyć przeróżne - nadają się tradycyjne lane kluski (znacznie większe, niż do rosołu), spätzle, halušky, kluseczki kładzione, francuskie czy nawet większe zacierki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z gotowanym indykiem i kluseczkami

Posiekać cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać mielony kmin rzymski, paprykę wędzoną słodką oraz nieco ostrej mielonej. Zalać całość przecierem pomidorowym i wymieszać - zagotować, zmniejszyć płomień i dusić 20-30 minut.

W tym czasie zmielić albo drobniutko posiekać gotowaną pierś z indyka (może być również wędzona) i dodać do sosu - w razie konieczności podlać niewielką ilością wody. Sos doprawić solą ziołową, suszoną natką kolendry i świeżo wyciśniętym czosnkiem.
Na końcu dosypać osączoną kukurydzę i fasolę - ogrzewać kilka chwil, aby nie były zimne.

Kluseczki ugotować al dente w osolonym wrzątku, dokładnie odcedzić i dodać do sosu. Mieszać do chwili, aż wszystko się połączy.

Przed podaniem można posypać danie startym żółtym serem, który dobrze się topi np. cheddarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 29.02.2016 15:14
muszę zrobić
KORAL 26.02.2016 18:37
Oj, lubię to.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak