Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

5.0
(543)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybki przepis chleb żytni razowy z dodatkiem siemienia lnianego. Domowe wypieki nie muszą zajmować nam mnóstwa czasu, ta receptura jest na to doskonałym przykładem. Zobaczcie tę ciekawą propozycję na domowy wypiek. 

Składniki:

mąka żytnia typ 2000 4 szklanki
drożdże świeże 16 gramów
woda letnia 300 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
siemię lniane 5 łyżek
olej rzepakowy 1 łyżka
mąka pszenna do oprószenia opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym to pyszna odmiana pieczywa, które cieszy się popularnością ze względu na swoje smakowe walory i wartości odżywcze. Przepis na chleb żytni szybki polega jedynie na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników, a następnie postępowaniu zgodnie z opisem w przepisie. Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak i chrupiącą skórkę, co sprawia, że idealnie nadaje się jako baza do kanapek, dodatek do zup i sosów.

 

Kroki postępowania

1

Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową, cukier, sól i drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.

Krok 1 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto
2
Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 2 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto
3

Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).

Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.

Krok 3 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto

Chleb żytni razowy, to prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci Was ciekawym, głębokim smakiem i ciekawą strukturą. Przepis na chleb żytni razowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego każdy nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. 
Sprawdźcie też inne przepisy na domowe wypieki w serwisie Doradca Smaku: 

Chleb pszenno-żytni

Chlebek bananowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lilavati 06.09.2023 21:23
Używam tego przepisu, ale troszkę w innych proporcjach. Zamiast drożdży instant dodaję świeżych (jakieś 25 g). Dodaję o wiele mniej wody, około 300 ml i więcej mąki (tak z 700 g? na oko, żeby ciasto nie było takie klejące się, mokre, tylko takie w punkt). Dorzucam jeszcze dodatkowo łyżkę miodu. I oprócz tego jakieś składniki, które mi się akurat nawiną, np. pestki dyni, nasiona chia. Wtedy wychodzi, nawet nie robię zaczynu. Jeśli się użyje tyle wody, co w przepisie, to faktycznie się zapada.
Xyz 23.08.2023 10:39
Dokładnie! Żałuję że nie przeczytałam opinii wcześniej, ale człowiek uczy się na błędach. Przepis porażka a fotki chleba nie wiadomo skąd. Skórka się pali a w środku surowa masa.
Malami 21.07.2023 12:59
Niestety u mnie też mokry i jakby surowy w środku ;(
Oliwia 18.04.2023 18:04
Chleb nie wyszedł, mokry w środku, zakalec...
Magdalena 27.02.2023 06:17
Chleb nie wyszedł, tak jak piszą inni w środku mokry i odkleja się od góry :( szkoda, że wszystko wyląduje w koszu :(
Oliwia 17.02.2023 15:03
Z innym przepisem mi nie wyszedł a z tym za pierwszym razem
Kropka 21.01.2023 09:53
Nie wiem kto sporządził ten przepis bo to wielki zakalec szkoda produktów
Kasia 17.01.2023 14:12
Mi tak samo nie wyszedł... Wyrósł pięknie, w piekarniku opadł, i mimo 70min pieczenia w środku się nie zrobił!! :(
Natalia 02.01.2023 23:12
Przepis beznadziejny! Żałuję że przeczytałam opinie dopiero po zrobieniu. Bo nie zmarnowalabym czasu i produktów! Nie polecam !
Karolina 29.12.2022 12:55
U mnie te nie wyszedł - gówno przepis...
Marta 28.09.2022 10:31
Chleb nie wyszedł! Piekłam chleb 3 (!) razy... Bo myślałam, że popełniałam jakiś błąd. Wszystko zrobiłam wg przepisu, wyrastał bardzo ładnie, a w piekarniku się cały zapadł... wszystkie 3 sztuki... Tak jak w innych komentarzach, skórka się odkleja, a środek się tak klei jakby ciasto było surowe. Wszystkie 3 chleby są niestety do wyrzucenia.
ijonski 01.09.2020 21:57
Witam, zrobiłem chlebek zgodnie z przepisem pieczenie ponad 70 minut góra dół. Chlebek z góry chrupiący w środku mokry gliniany(jak zakalec). Mąka pełnoziarnista razowa 2000. Co robię nie tak może dłużej piec??Pozdrawiam
Doradca Smaku 15.09.2020 08:35
Witaj, zakalec może wyjść z bardzo wielu powodów, m.in ciasto mogło wyrastać w zbyt niskiej temperaturze lub składniki chleba nie miały temperatury pokojowej. Rozumiem, że kurczowo trzymałeś się etapów przygotowywania ciasta? To również bardzo ważne ;) Następnym razem wyjdzie idealne - trzymam kciuki!
nvtixx 09.05.2020 20:36
rowniez wykonalam wszystko zgodnie z przepisem, a mimo to chleb opadl juz w piekarniku, skonczylo sie na zakalcu ZMARNOWANY CZAS I PRODUKTY WSZYSTKO POSZLO DO KOSZA
Ol_Ga2020 07.05.2020 23:19
Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i wyszedł zakalec... :-( To mój pierwszy żytni chleb. Inne chleby na drożdżach zawsze wychodziły... Co zrobiłam nie tak? Chleb wyrósł, jednak po upieczeniu skórka oddzieliła się od "środka", a środek stał się kleistą masą... Czy przyczyną mogło być dodanie cięższych niż siemię ziaren słonecznika?
agakuc 19.02.2020 18:59
A pieczemy z termoobiegiem czy tylko góra - dół? Piekłam i niestety skórka górna oddzieliła mi się od chleba. Może to być wina temperatury?
claudik1980 12.02.2020 20:36
A jezeli chcialabym użyć swiezych drożdży zamiast suchych, to w jakich proporcjach?
Doradca Smaku 13.02.2020 09:29
Myślę, że możesz spróbować zrobić ten chleb z drożdżami świeżymi. 7 gramów drożdży instant (standardowa torebka) to około 25 gramów drożdży świeżych.
KORAL 06.11.2016 00:02
ŚWIETNY CHLEBEK :)
Diana Rusiłowicz 13.10.2016 00:51
Super chlebek :)
Patrycja33 05.09.2016 09:43
pyszny chlebek domowej roboty najlepszy
Alex_M 05.06.2016 07:20
fajny chlebek, powodzenia z zakwasem :)
MałaMi89 27.02.2016 16:36
Zakwas jest dopiero przede mną :) właśnie się "robi" ;)
Anna169Hosz 27.02.2016 13:27
Świetnie wyszedł.
Czarnula666 27.02.2016 12:59
Mój ulubiony :) Robie troszkę inaczej ale żytni razowy jest najlepszy :)
Iwusia 27.02.2016 11:54
smakowity ten chlebuś
cukiereczek 27.02.2016 07:12
poproszę kilka kromek na poranne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak