Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    3 szkl (typ 2000)
  • drożdże suche

    1 op
  • woda letnia

    2 i 1/3 szkl
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • siemię lniane

    5 łyżek + do posypania
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do oprószenia opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.
Krok 2 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 3 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.
MałaMi89
Chleb jest o tyle szybki w przygotowaniu, że wyrabia się go łyżką w jednej misce i wyrasta już w blaszce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

06.11.2016 00:02
ŚWIETNY CHLEBEK :)

Diana Rusiłowicz

13.10.2016 00:51
Super chlebek :)

Patrycja33

05.09.2016 09:43
pyszny chlebek domowej roboty najlepszy

Alex_M

05.06.2016 07:20
fajny chlebek, powodzenia z zakwasem :)

MałaMi89

27.02.2016 16:36
Zakwas jest dopiero przede mną :) właśnie się "robi" ;)

Anna169Hosz

27.02.2016 13:27
Świetnie wyszedł.

Czarnula666

27.02.2016 12:59
Mój ulubiony :) Robie troszkę inaczej ale żytni razowy jest najlepszy :)

Iwusia

27.02.2016 11:54
smakowity ten chlebuś

cukiereczek

27.02.2016 07:12
poproszę kilka kromek na poranne śniadanie

IKrakowianka

26.02.2016 22:35
super, bo domowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat