Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 30 dag
cukinia 1 sztuk (niedużych)
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
cebula 1 sztuka
bulion drobiowy 3/4 szklanki
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
masło klarowane
pieczarki 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami

Fileta, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski. Warzywa płuczemy i obieramy. Cukinię kroimy w cienkie półplasterki, cebulę, paprykę i pomidory (bez skórki) kroimy w większą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło (ok. 2 łyżek) i smażymy cebulę, następnie dodajemy kolejno pieczarki,cukinię, paprykę, pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu, aż woda z warzyw (zwłaszcza z pomidorów) nie odparuje. Gotowe przekładamy do niedużego garnka. Na patelni smażymy kurczaka, do lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy go do warzyw. Do garnka z warzywami i kurczakiem dodajemy bulion (może być z kostki), chwilę gotujemy i dodajemy tymianek, paprykę słodką oraz ostrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki się przegryzły i gotowe. Podajemy ze świeżym pieczywem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak