Medaliony z łososia norweskiego w plastrach szynki serrano na aromatycznej soczewicy

Medaliony z łososia norweskiego w plastrach szynki serrano na aromatycznej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    400 g
  • szynka serrano

    8 cienkich plasterków
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • sok z pomidorów

    50 ml
  • cukinia

    100 g
  • biały sos balsamico

    50 ml
  • sok z cytryny

    z 1
  • szalotka

    2 pokrojone w kostkę
  • ząbki czosnku

    2 pokrojone w plastry
  • oliwki czarne

    kilka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • papryka słodka

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć i wykroić z niego 8 medalionów. Każdy medalion oprószyć przyprawami, posmarować oliwą z oliwek i owinąć plastrem szynki serrano.
Sok pomidorowy wymieszać z balsamico i sokiem z cytryny, zagotować z soczewicą. Następnie dodać pomidory, podsmażoną szalotkę, czosnek i cukinię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gorący grill posmarować oliwą z oliwek, ułożyć na nim medaliony i krótko podpiec z obu stron. Łososia ułożyć na aromatycznej soczewicy, podawać z gałązkami świeżego koperku i czarnymi oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Internetowa Kuchnia

14.02.2017 16:22
musi być pyszne :)

endzi

17.03.2016 08:28
Smakowicie wyglada!

Melania

04.03.2016 09:09
Pomysł rewelacyjny :)

anka1988

26.02.2016 13:05
mistrzowsko podane!

Maridka19

26.02.2016 10:04
Bardzo smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat