Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe drożdżowe oponki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
sól szczypta
cukier 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
spirytus 2 łyżki
masło 7 dag
mleko 3,2% 1 szklanka

WYKOŃCZENIE

mleko 5 łyżek
cukier puder 200 gram
owoce kandyzowane do dekoracji

DODATKOWO

olej rzepakowy do smażenia

Porada

Kolorowo, wesoło, czyli tak jak lubię. Oponki można oczywiści dowolnie wykończyć, wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe drożdżowe oponki

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Między czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe, potrzebne składniki.
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko. Całość wyrabiamy dodając stopniowo mąkę. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz i alkohol. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kolorowe drożdżowe oponki foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą kieliszka ).
Krok 2 - Kolorowe drożdżowe oponki foto
3
Uformowane oponki pozostawiamy po podrośnięcia.
Krok 3 - Kolorowe drożdżowe oponki foto
4
Między czasie rozgrzewamy tłuszcz. Wyrośnięte „oponki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe dekorujemy.
Krok 4 - Kolorowe drożdżowe oponki foto
5
WYKOŃCZENIE:
W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.
Owoce, jeśli są duże kawałki, kroimy na mniejsze.
Jeszcze ciepłe „oponki” polewamy lukrem i dekorujemy kolorowymi owocami. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Krok 5 - Kolorowe drożdżowe oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.02.2016 19:22
Zawsze mnie zachwycają Twoje wypieki, szkoda że nie można sięgnąć chociaż jednego
Aleksandra/Olcia 26.02.2016 10:42
wiesz że mam to samo :)
Barbara13 25.02.2016 22:05
gdybym mieszkała z tobą to penie już w drzwi wym nie weszła od tych wszystkich Twoich pyszności :) już na sam widok ich tyję :)
Ada-Gaba 25.02.2016 21:33
Pyszne oponki
Motorek 25.02.2016 21:13
ekstra deser
gusia1000 25.02.2016 20:38
Na pewno są dobre.
Mama niejadka 25.02.2016 18:39
Pyszne oponki
ania2610 25.02.2016 18:34
cudne są, chętnie bym jedną przygarnęła :)
JulkaTomeczek 25.02.2016 18:09
Ślinka leci na sam widok
cukiereczek 25.02.2016 17:59
piękne,puszyste oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak