Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowo - warzywny

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 70-80 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1/2 sztuki
brokuły kilka różyczek (mrożone)
ogórki konserwowe 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do samku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 sztuk
mąka pszenna 1,5 łyżki
olej do smażenia
rozmaryn świeży kilka gałązek
bulion warzywny 1 litr (z jednej kostki)
pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowo - warzywny

Kroki postępowania

1
Opłukane mięso wieprzowe kroję na nieduże kawałki, dodaję sól, majeranek, posiekany czosnek, dwie gałązki rozmarynu - wszystko zalewam winem, mieszam i pozostawiam na 1 godzinę.
Krok 1 - Gulasz wieprzowo - warzywny foto
2
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam odcedzone mięso i lekko podsmażam, następnie dodaję pokrojoną w piórka cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie oraz gałązkę rozmarynu. Smażę na jasnozłoty kolor, przekładam wszystko do garnka i zalewam gorącym bulionem warzywnym (kostka rozpuszczona w litrze wody). Duszę mięso pod przykryciem na mały płomieniu.
Krok 2 - Gulasz wieprzowo - warzywny foto
3
Kiedy mięso będzie prawie miękkie - dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, papryki (w paseczki) oraz rozdrobnione różyczki brokuła - gotuję krótko (5-7min.), aby warzywa były lekko chrupiące.
Krok 3 - Gulasz wieprzowo - warzywny foto
4
Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 4 - Gulasz wieprzowo - warzywny foto
5
Doprawiam solą i pieprzem do smaku, wrzucam przekrojone pomidorki - doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z gazu.
Krok 5 - Gulasz wieprzowo - warzywny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 26.02.2016 19:25
na pewno pyszny
Wacław 25.02.2016 19:49
lubie takie dania ,mniam :-)
Malinka 25.02.2016 17:51
Bardzo apetyczna propozycja obiadowa :)
w mojej kuchni 25.02.2016 16:00
smakowite jedzonko do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak