Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórków

    5 kg
  • wody

    ok 4 litrów
  • soli

    4 łyżki
  • czosnku

    kilka ząbków
  • korzeń

    i liście chrzanu
  • koper

    z baldachami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na spód wymytych i wyparzonych słoików włożyć po gałązce kopru i dwa ząbki czosnku. Świeże i zdrowe ogórki umyć i ciasno ułożyć w słoikach. Między ogórki wcisnąć kawałek chrzanu i jeden ząbek czosnku. Na wierzch położyć liść chrzanu. Sól rozpuścić rozpuścić w mniejszej ilości wody i wymieszać z pozostałą. Ogórki zalać zalewą tak, by je zakryła. Odstawić ogórki do czasu aż zaczną mętnieć. Jest to 2 bądź 3 dzień. Wtedy ogórki wstawić do garnka z podwójnym dnem zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Mogą się chwilę gotować ale niekoniecznie. Wyjąć i po wystudzeniu zanieść w chłodne miejsce. Ogórki się dobrze trzymają i nie wyciekają ze słoika.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat