Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marchewkowa Bajka

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 szt
cukier 2/3 szkl
olej 7 łyżek
mąka 1,5 szkl
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka

Biszkopt makowy

białko 4 szt
cukier 3/4 szkl
ocet 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mak 3 łyżki

Masa budyniowa

mleko 400 ml
cukier waniliowy 1 op
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
masło 200 g

Mus marchewkowy

sok z marchwi 500 ml
galaretka pomarańczowa 2 op

Polewa

biała czekolada 1 tabliczka
mleko 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marchewkowa Bajka

1. Biszkopt jasny:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 24cm x 24cm). Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.

2. Biszkopt makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać ocet oraz cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Masa budyniowa:

Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Masę wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Utrzeć. Masę włożyć na jeden blat biszkoptu jasnego, wyrównać. Przykryć biszkoptem makowym.

4. Mus marchewkowy:

Sok przelać do garnka i zagotować. Do gorącego soku wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na biszkopt makowy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu jasnego.

5. Białą czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Polewą polać ciasto. Wierzch udekorować kolorowymi perełkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 06.10.2016 10:22
Wygląda zachwycająco:)
RenataZ-et 27.02.2016 09:14
Wygląda rewelacyjnie
Janina 25.02.2016 15:46
Fajny przepis;))
kuchcik89 25.02.2016 15:20
ładnie się prezentuje, smakowitości :)
dodi 25.02.2016 13:08
ale apetycznie wygląda
Franciszek 25.02.2016 11:11
ładnie wygląda
Mniam 25.02.2016 11:04
Ciasto wygląda jak z bajki :) pyszne musi być.
Małgorzata Pin 25.02.2016 09:59
Prawdziwa bajka, super.
Ifa 25.02.2016 09:15
Jakie fajne smaki :-)
IZABELA29 25.02.2016 09:07
Fajnie wygląda
Krystyna32 25.02.2016 09:02
pyszne ciasto
Ola1984 25.02.2016 09:02
Przepyszne ciacho :)
Maridka19 25.02.2016 08:15
Rzeczywiście bajka . Wygląda obłędnie:)
Krzysztof15 25.02.2016 06:26
smaczne ciacho
ada.la 24.02.2016 23:21
wygląda super
wwwiolka 24.02.2016 23:17
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 24.02.2016 21:06
pięknie się prezentuje to ciasto
JulkaTomeczek 24.02.2016 20:36
Piękne ciasto
Renataj 24.02.2016 19:58
Bardzo apetyczne ciasto:)
Ewelina1991 24.02.2016 19:41
apetyczna ta bajka
Marta1986 24.02.2016 19:33
bardzo dobre
Stenka 24.02.2016 19:13
smaczne ciasto
halina17 24.02.2016 19:12
Apetycznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak