Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 20 dag
drożdże 40 dag
śmietana 18 proc 1
sól 1 szczypta

Farsz

cebula biała 2
papryka czerwona 1
szynka konserwowa 7 plastrów
ser żółty
pieczarki 30 dag

Sos

ketchup pikantny
bazylia
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i wszystko polać margaryną.
Ciasto nie wymaga rośnięcia.
Podzielić na równe części i uformować podłużne bułeczki, które będą stanowiły spód naszych zapiekanek.
Krok 1 -  Zapiekanka foto
2
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i dusić do odparowania wody.
Krok 2 -  Zapiekanka foto
3
Paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 -  Zapiekanka foto
4
Zapiekanki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować je ketchupem i posypać ziołami. Następnie dodajemy wszystkie składniki (kolejność wg uznania) oprócz sera.
Pieczemy ok 25 min. w 180 stopniach C.
Przed końcem pieczenia posypujemy zapiekanki startym serem i wkładamy do piekarnika na ok 2-3 min.
Krok 4 -  Zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

86mario19 21.11.2018 20:52
Kto to widział zeby dawac prawie 0.5 kg drozdzy do ciasta.Masakra
ice cubes 24.02.2016 15:11
Fajnie, że też jest przepis na bułki :)
Aleksandra/Olcia 24.02.2016 12:37
apetyczna na kolację

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak