Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wielka muffinka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1,5 szkl
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1/2 szkl

masa śmietankowa;

serek mascarpone 500 g
śmietana 30% lub 36% 300 ml
cukier puder 4 łyżki
cappuccino waniliowe 3 łyżki
fix do śmietany 1 op

poncz

herbata 100 ml
wódka 50 ml
cytryna do smaku
cukier do smaku

Ponadto

barwnik spożywczy do ciast różowy, żółty i fioletowy
biała czekolada 2 op

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/02/tort-muffina-bog-top-cupcake.html

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wielka muffinka

Kroki postępowania

2
Przygotowanie biszkoptu:

1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do formy na babeczkę (big top cupcake) i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Gotowy biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie już całkowicie zimny, dzielimy go: dół na 4 części, górę na 3.

Koszyczek:

4. Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Do czystej i suchej formy dołu babeczki wylewamy czekoladę, a następnie delikatnie obracamy ją w dłoniach dokładnie pokrywając boki formy czekoladą. Gdy czekolada zastygnie, delikatnie wyciągamy ją z formy.

5. Połowę śmietanki ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone (z jednego opakowania). Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy cappuccino i mieszamy do momentu połączenia składników.


6. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Do czekoladowego koszyczka wkładamy spód babeczki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem (ok 3 kopiatych łyżek kremu)
Krok 1 - Tort wielka muffinka foto
3
i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu.
Krok 2 - Tort wielka muffinka foto
4
Postępujemy tak do momentu przełożenia całej babeczki.
Krok 3 - Tort wielka muffinka foto
5
Na koniec boki kapelusza babeczki smarujemy obficie śmietaną z mascarpone. Tak przygotowany torcik schładzamy w lodówce.

7. Pozostałą śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem i chwilkę razem miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Krem dzielimy na 3 części. Do każdej z tych części dodajemy po kilka kropel barwnika i dokładnie mieszamy.

8. Tylką #2D robimy róże (ja użyłam do tego podwójnego rękawa cukierniczego - kolory żółty i różowy), tylką #22 robimy małe fioletowe kwiatuszki, a #366 listki (wymieszałam pozostałości kremu).

9. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.


SMACZNEGO :-)
Krok 4 - Tort wielka muffinka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.01.2017 11:36
Cudowna muffina
kasia.s 21.08.2016 00:05
Jestem pod wrażeniem :) Mega :)
Katarzyna34 26.02.2016 13:55
Przepięknie wygląda gratuluje talentu i jednocześnie bardzo zazdroszczę
Kolorowa 25.02.2016 20:22
fajny przepis ;)
Małgorzata Pin 25.02.2016 10:02
Świetny, super pomysł, na pewno smaczny.
Ifa 25.02.2016 09:37
Ale cudo! Świetny pomysł :-)
Ola1984 25.02.2016 09:04
Świetny pomysł :)
Wiktoria29 24.02.2016 21:38
świetny pomysł, cudnie wygląda
Ada-Gaba 24.02.2016 18:52
prześliczny tort
Bernadeta1 24.02.2016 18:25
Prezentuje się rewelacyjnie
adelajda 24.02.2016 17:43
Rewelacyjny torcik :)
UrszulaS 24.02.2016 17:14
piękna muffina :P
Poison1988 24.02.2016 16:52
o rany jakie cudo. szkoda jeść taki piękny :)
bryndzia93 24.02.2016 16:31
Świetny torcik!
Mancia w kuchni 24.02.2016 16:11
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze :) Cieszę się, że tort aż tak bardzo się spodobał. Tak naprawdę dopiero zaczynam przygodę z tymi wypiekami :)
Janina 24.02.2016 16:07
Cudeńko;))
monika141 24.02.2016 15:55
wygląda świetnie , takiego jeszcze nie widziałam
Madzai 24.02.2016 15:41
Cudowny, jak z najlepszej cukierni
MałaMi89 24.02.2016 15:10
Wspaniały tort! :) jestem pod wrażeniem tym bardziej, że sama jestem do tortów i zdobienia antytalenciem :P
Malinka 24.02.2016 15:05
Taki tort to prawdziwe arcydzieło!!! PIĘKNY!!!
Agnieszka-87-25 24.02.2016 14:55
och bajeczna!!
mysza75 24.02.2016 14:35
jaki piękny torcik
Adamorek 24.02.2016 14:11
będzie idealny na Wielkanoc
ben-ka 24.02.2016 14:07
No i wielka:) masz rację.
agnieszka214 24.02.2016 14:02
wspaniale wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak