Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 250 ml
drożdże 50 g
masło 10 dag
cukier niepełna szklanka
żółtko jajek 5 szt
cukier waniiowy 1 szt
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 15 dag mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka, cukier, resztę mąki, szczyptę soli, cukier waniliowy i wyrobić. Wlać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Połówki śliwek poukładać ciasno na cieście i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 22.08.2010 09:25
takie jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak