Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cienkim spodzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 22 gram
woda ciepła 365 mililitrów
mąka 600 gram
oliwa 1,5 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

sos

pomidory 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
oregano 1 łyżeczka
cukier 1 płaska łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
sól do smaku
oliwa
woda 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim spodzie

Kroki postępowania

1
CIASTO

Rozczyn do ciasta.
Do małego pojemnika dodajemy pokruszone drożdże w kostce 22 gram, 1 łyżkę mąki najlepiej typu "00", 1 łyżeczkę cukru oraz 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy ręcznie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn w tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość.

Ciasto.
Do dużej miski dajemy rozczyn, oraz pozostałe składniki ciasta (sól, oliwę z oliwek, pozostałą mąkę i pozostałą ciepłą wodę).
Ciasto wyrabiamy ręcznie dość długo, przynajmniej 15 minut, nie powinno się lepić.
Miskę z ciastem przykrywamy odrobinę wilgotną ściereczką od naczyń i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Krok 1 - Pizza na cienkim spodzie foto
2
Gdy ciasto rośnie w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu.

SOS
Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek kilka minut.
Do niewielkiego garnka dajemy podsmażony czosnek, obrane pomidory i pozostałe składniki na sos. Wszystko mieszamy blenderem. Gotujemy sos na niewielkim ogniu około 25 minut aby nie był wodnisty tylko zgęstniał.
Krok 2 - Pizza na cienkim spodzie foto
3
Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 4 części. Z każdej części ręcznie wyrabiamy okrągły kształt pizzy (rozciągamy ciasto, nie wałkujemy).
Krok 3 - Pizza na cienkim spodzie foto
4
Wyrobione ciasto będzie cienkie, średnicy około 25 cm. Brzegi mogą być odrobinę grubsze.

Sos dzielimy na 4 części. Gdy wyrobimy kształt pizzy smarujemy wierzch sosem.
Krok 4 - Pizza na cienkim spodzie foto
5
Na pizzę układamy ulubione dodatki np. ser żółty, lekko podsmażoną cebulę, kukurydzę i kiełbasę pokrojoną w plastry.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni).
Pizzę pieczemy bez termo obiegu, na środku piekarnika, max 9-10 minut.
Krok 5 - Pizza na cienkim spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 24.02.2016 14:53
Apetycznie wygląda :)
Wacław 24.02.2016 10:28
z chęcią bym ją schrupał ;-)
RenataZ-et 24.02.2016 09:45
uwielbiam pizzę
bertpvd 24.02.2016 09:25
super pizza
Damiano
Damiano 24.02.2016 06:24
pyszna pizza
Franciszek 24.02.2016 00:30
pycha jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak