Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 50 gr
mleko
mąka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
bulion warzywny 1,5 l
ser żółty gouda tarty 400 gr
cytryna 1 szt
chleb 2 kromki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa

Przygotowanie beszamelu;
Do garnka dajemy masło, rozpuścić. wsypujemy ok 2 łyżki mąki.zrobią nam się
takie grudki stopniowo dolewamy mleka ale cały czas mieszając. najlepsza
jest trzepaczka. dolewamy tyle tego mleka aż wyjdzie nam taki fajny sos.
sos musi się troszkę zagotować wtedy nam pokazuje czy jest bardzo gesty
czy nie jeśli cały czas gęstnieje dolewamy mleka.
dodać startą gałka muszkatołową sól pieprz.
Następnie dolać bulion ok 1l.W miedzy czasie ser zetrzeć na grubych
oczkach. Dodać do zupy i doprowadzić do gotowania, zupę cały czas
mieszać. Bo szybko się przypala, Doprawić gałka i przyprawami. Zetrzeć
trochę skórki z cytryny. Jeśli zupa jest dla was zdecydowanie za gęsta
można dolać sobie jeszcze bulionu. Grzanki zrobić z chleba pokroić w
kostkę i z odrobina oleju i przypraw podsmażyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 28.02.2016 19:17
nigdy nie robiłam zupy serowej, chyba muszę spróbować Twój przepis :)
Ola1984 24.02.2016 08:33
Lubię zupę serową :)
Katrina.u 23.02.2016 15:05
muszę wypróbować przepis :)
Bernadeta1 23.02.2016 13:43
smaczna zupka
petronella 23.02.2016 13:39
bardzo smaczna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak