Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze serków homogenizowanych

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
tłuszcz do formy

Zielony krem budyniowy

zielony sok kubuś 900 ml
budynie śmietnkowe 3 szt

Masa ze serków homogenizowanych

serek homogenizowany 800 gram
żelatyna deserowa 1 opakowanie
woda zimna 50 ml
gorąca woda 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki
galaretki pomarańczowe 2 szt

Dodatkowo

owoce z puszki 425 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze serków homogenizowanych

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Krok 1 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto
2
Z zielonego soku odlać szklankę, rozmieszać w nim budynie śmietankowe. Resztę mleka zagotować, w chwili gotowania wlać Kubusia z budyniami i chwilę pogotować. Masę wylać na przestudzony biszkopt.
Krok 2 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto
3
Galaretki rozpuścić w 1l wody, odlać szklankę i rozmieszać w niej 0,5 łyżeczki żelatyny. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, odcedzić na sitku.
Krok 3 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto
4
Masa ze serków homogenizowanych: w misce połączyć ze sobą zimną wodę oraz wrzątek, dodać żelatynę deserowa i chwilę zmiksować, wlać do serków homogenizowanych, ponownie chwilę zmiksować, dodać odłożone ½ szklanki galaretki w której rozmieszana została żelatyna.
Krok 4 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto
5
Na krem budyniowy wylać połowę masy ze serków homogenizowanych, wyłożyć pokrojone drobno owoce tropikalne i ponownie pozostałą część masy ze serków.
Krok 5 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto
6
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 6 - Ciasto ze serków homogenizowanych foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 20.05.2017 11:52
Ale się rozmarzyłam... Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie na sam widok. ;)
Ela15 28.02.2016 15:35
ładnie wygląda
MałaMi89 22.02.2016 21:34
Coś pysznego! Uwielbiam takie deserki podjadać :)
Bernadeta1 22.02.2016 19:42
pysznie się prezentuje
IKrakowianka 22.02.2016 17:44
super deserek :)
halina17 22.02.2016 17:06
Smacznie wygląda ciasto.
adelajda 22.02.2016 16:51
dobry deserek
ada.la 22.02.2016 16:49
pyszne proste ciasteczko
Agnieszka-87-25 22.02.2016 16:47
ależ apetyczne jest
agnieszka214 22.02.2016 16:15
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak