Kurczak w azjatyckim sosie BBQ

Kurczak w azjatyckim sosie BBQ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    1 kg
  • keczup

    1/2 szklanki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • przyprawa 5 smaków

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyzka
  • tymianek

    1 gałązka
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • papryczka chilli

    1 szt
  • oliwa

    1 łyzka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • szczypiorek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z udek usuwamy kości i skórkę, kroimy na pół myjemy i osuszamy. Mięso oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą keczup, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód – mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i przyprawę 5 smaków, mieszamy raz jeszcze. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy go minimum 30 minut.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Upieczonego kurczaka posypujemy chilli i szczypiorkiem (opcjonalnie ) i serwujemy na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; )

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katrina.u

23.02.2016 15:11
pięknie wygląda :)

berys18

23.02.2016 13:48
dobry kurczak

Ela427

22.02.2016 19:43
uwielbiam takie dania :)

mikrusiak

22.02.2016 19:41
ładnie się prezentuje :)

Bernadeta1

22.02.2016 19:40
takie jedzonko to moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat