Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w azjatyckim sosie BBQ

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 1 kg
keczup 1/2 szklanki
ocet balsamiczny 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyzka
tymianek 1 gałązka
czosnek ząbki 2 szt
papryczka chilli 1 szt
oliwa 1 łyzka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
szczypiorek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w azjatyckim sosie BBQ

Z udek usuwamy kości i skórkę, kroimy na pół myjemy i osuszamy. Mięso oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą keczup, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę i miód – mieszamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i przyprawę 5 smaków, mieszamy raz jeszcze. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy go minimum 30 minut.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut. Upieczonego kurczaka posypujemy chilli i szczypiorkiem (opcjonalnie ) i serwujemy na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katrina.u 23.02.2016 15:11
pięknie wygląda :)
berys18 23.02.2016 13:48
dobry kurczak
Ela427 22.02.2016 19:43
uwielbiam takie dania :)
mikrusiak 22.02.2016 19:41
ładnie się prezentuje :)
Bernadeta1 22.02.2016 19:40
takie jedzonko to moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak