Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tajemniczy Ogród

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 2 szkl
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Biszkopt ciemny

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
olej 4 łyżki
mąka 2/3 szkl
kakao 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyżki
ocet 0,5 łyżki

Mus jabłkowy

jabłka 1 kg
woda 1/2 szkl
galaretka agrestowa 2 op

Masa z serków

serek homogenizowany 300 g
galaretka cytrynowa 2 op

Polewa

margaryna 2 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tajemniczy Ogród

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

Biszkopt ciemny. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto
2
Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę około 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
Krok 2 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto
3
Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.

Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 04.03.2016 19:30
Zapowiata się smakowicie
Iwusia 21.02.2016 21:20
lubię takie ciasta
ania2610 21.02.2016 19:59
wspaniały wypiek - tyle warstw!
Krzysztof15 21.02.2016 19:07
super ciacho
KORAL 21.02.2016 18:32
Bardzo smakowity
Wacław 21.02.2016 18:04
pysznie i kolorowo :-)
IZABELA29 21.02.2016 17:38
fajnie wygląda
Grazyna0211 21.02.2016 17:32
świetne ciasto
krokus 21.02.2016 17:06
pyszni wygląda
ada.la 21.02.2016 16:50
wspaniałe ciasto
Konczi 21.02.2016 16:42
smakowicie się prezentuje
agnieszka214 21.02.2016 15:34
kuszaco wyglada takie ciasto
danusia19671 21.02.2016 15:27
Ciasto wygląda rewelacyjnie :)
halina17 21.02.2016 14:55
Smacznie wygląda ciasto.
monika141 21.02.2016 14:54
świetne ciasto
Damiano
Damiano 21.02.2016 14:42
ekstra ciasto
Krystyna32 21.02.2016 14:31
przepyszne ciasto :)
anka1988 21.02.2016 14:28
ale wysokie ciasto, smaczne na pewno!
noninka77 21.02.2016 14:28
Wygląda wspaniale :)
mirosława4 21.02.2016 14:26
zapewne jest smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak