Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z czekoladowym budyniem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 550 gram
mleko 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 do ciasta
jajko 1 do smarowania
sól szczypta

BUDYŃ

mleko 0,5 litry
budyń czekoladowy 1 sztuka
kakao 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło 1 łyżka

DODATKOWO

czekolada mleczna 3/4 tabliczki
mleko 2 łyżki

Porada

Bułki, drożdżówki, rogale…- wszystko co ma w sobie ciasto drożdżowe jest pycha! Dlatego często je wykonuje!

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z czekoladowym budyniem

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem): jajka, sól, cukier, mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.
Krok 1 - Drożdżówki z czekoladowym budyniem  foto
2
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miedzy czasie gotujemy czekoladowy budyń.
Krok 2 - Drożdżówki z czekoladowym budyniem  foto
3
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, kakao, żółtko oraz mąkę. Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Do ugotowanego dodajemy masło- mieszamy do jego rozpuszczenia. Budyń lekko studzimy ( Przed nałożeniem na ciasto może być letni, ale nie gorący).

Krok 3 - Drożdżówki z czekoladowym budyniem  foto
4
ZWIJANIE:
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 2-3 łyżeczki).
Krok 4 - Drożdżówki z czekoladowym budyniem  foto
5
Drugi, krótszy bok nacinamy 4-5 razy do około połowy długości prostokąta. Zwijamy rogale. Uformowane przekładamy na blaszkę, układając miejscem łączenia do spodu.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C.
Upieczone studzimy.
WYKOŃCZENIE:Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Całość stawiamy na gazie i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy drożdżówki. Pozostawiamy, by czekolada zastygła.
Krok 5 - Drożdżówki z czekoladowym budyniem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 22.02.2016 08:02
palce lizać :)
gusia1000 21.02.2016 12:00
Są smaczne.
Małgorzata Pin 21.02.2016 10:19
Piękne, idealne, smakowite.
cukiereczek 21.02.2016 09:53
idealne np. do pracy,szkoły
anka1988 20.02.2016 21:42
kupowałam podobne w szkole średniej w sklepiku szkolnym, takie domowe to muszą być o wiele smaczniejsze.
Madzai 20.02.2016 14:59
wyglądają przepysznie :)
Renata9 20.02.2016 14:51
Drożdżóweczki pierwsza klasa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak