Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z czekoladowym budyniem
Kroki postępowania
Margarynę rozpuszczamy. Studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta (poza tłuszczem): jajka, sól, cukier, mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz.
Miedzy czasie gotujemy czekoladowy budyń.
Gotowe ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Wałkujemy je na grubość około 0,7 mm.
Z ciasta wycinamy prostokąty. Wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta nakładamy budyń (około 2-3 łyżeczki).
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180°C.
Upieczone studzimy.
WYKOŃCZENIE:Mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego połamaną w kostki czekoladę. Całość stawiamy na gazie i rozpuszczamy, cały czas mieszając.
Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy drożdżówki. Pozostawiamy, by czekolada zastygła.