Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem marchwiowo-cytrynowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 kg
cukier 0,5 kg
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
cytryna 3 sztuki
sok jabłkowy 0,5 szklanki (domowej roboty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem marchwiowo-cytrynowy

Kroki postępowania

1
Marchew obieramy ze skórki. Obraną kroimy w grube plastry lub kostkę. pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Krok 1 - Dżem marchwiowo-cytrynowy  foto
2
Ugotowaną odcedzamy, a następnie miksujemy na gładką masę.
Przygotowany mus marchwiowy ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy cukier.
Krok 2 - Dżem marchwiowo-cytrynowy  foto
3
Z cytryn wyciskamy sok i wraz z sokiem jabłkowym dodajemy do marchwi.
Krok 3 - Dżem marchwiowo-cytrynowy  foto
4
Z dwóch cytryn dodatkowo ścieramy skórkę i także dodajemy do dżemu. Całość smażymy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie 1,5 godziny). Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Gotową konfiturę przekładamy do przygotowanych słoików i szczelnie zakręcamy.
Krok 4 - Dżem marchwiowo-cytrynowy  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.02.2016 11:59
Pyszny dżem.
Wacław 21.02.2016 10:25
ciekawy dżem ,dla mnie nowość
cukiereczek 21.02.2016 09:57
coś wspaniałego
KORAL 21.02.2016 00:35
Pyszny......
Ada-Gaba 20.02.2016 21:04
rewelacyjny dżemik
Kolorowa 20.02.2016 16:13
Ale super !
Megg 20.02.2016 14:52
wspaniały dżemik
UrszulaS 20.02.2016 14:08
bardzo ciekawe rozwiązanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak