Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane babeczki puree faszerowane piersią
Kroki postępowania
Umyte i obrane ziemniaki gotujemy do momentu kiedy będą miękkie, następnie odlewamy wodę i rozgniatamy.
Do rozgniecionych kartofli dodajemy 150 ml śmietany 30%, stołową łyżkę masła, sól oraz trzemy gałkę muszkatołową (do smaku)
Ugniatamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy
Umyte i osuszone piersi kroimy w drobną kostkę, drobno siekamy cebulę
mięso przyprawiamy solą, pieprzem kolorowym, papryką słodką oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej
Pokrojone i przyprawione piersi wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, smażymy i mieszamy 2 minuty po czym dodajemy cebulkę. Smażymy do zeszklenia/zarumienienia cebulki (jak kto lubi).