Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

filet z łososia 1/2 sztuka
szpinak świeży 1 opakowanie
ząbek czosnku 1 sztuka
sól i pieprz
masło klarowane do smażenia
sok z cytryny 1/2 sztuka

Ciasto kruche

mąka pszenna 300 gram
masło 100 gram
jajko 1 sztuka
woda trochę
sól do smaku 1 szczypta

Sos holenderski

żółtko jajek 2 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuka
masło 50 gram
sól i pieprz do smaku

Glazura

jajko 1 sztuka
mleko 50 mililitr

Pieczone ziemniaki

ziemniaki 300 gram
sól i pieprz
oregano 1 łyżka
bazylia 1 łyżka
oliwa 3 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat do posypania

Porada

Im cieńsze ciasto tym smaczniejszy łosoś :) Warto nie zapomnieć o glazurze, która dodatkowo dodaje odpowiedniego maślanego smaku. Może będzie zdjęcie tygodnia :)

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, pieczonymi ziemniaczkami, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

Łososia nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obmywamy liście szpinaku i przysmażamy na tłuszczu. W czasie smażenia przekładamy liście gotowe z dołu przekładamy na wierzch i gdy wszystkie będą gotowe, zestawiamy z ognia.

W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika, posypujemy czerwoną papryką.

Teraz czas przygotować ciasto. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na środek każdego wykładamy szpinak, a na niego filet z łososia. Przykrywamy ciastem i zamykamy rybę w środku. Nacinamy z wierzchu ciasto i smarujemy glazurą. Wstawiamy do piekarnika wraz ziemniaczkami i pieczemy 15-20 minut w 200°C.

W międzyczasie przygotujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając, gdy sos nabierze konsystencji majonezu to sygnał, że jest gotowy. Wystawiamy łososia z piekarnia i przekładamy na talerz wraz ziemniaczkami, i sosem holenderskim. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Programistapogodzinach 17.02.2016 07:27
Dziękuję :)
engie23 16.02.2016 15:12
apetycznie wygląda :)
Benita 16.02.2016 14:47
musi być pyszny
wyattearp 16.02.2016 13:56
super wygląda
Damiano
Damiano 16.02.2016 12:45
smaczna rybka
Maridka19 16.02.2016 10:38
Zdrowo i smacznie. Pysznie się prezentuje .
agaK. 16.02.2016 09:51
Nazwa ciekawi, bardzo:)
Krzysztof15 16.02.2016 07:52
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak