Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jak wyczarować małe, sezonowe dzieło sztuki na talerzu? Wystarczy jedynie przygotować smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim i delektować się wspaniałym smakiem tej prostej w przygotowaniu i bogatej w formie przekąski! 

Składniki:

Składniki na smażone szparagi

szparagi zielone 500 g
szynka parmeńska 100 g (w plasterkach)
rzodkiewka 4 szt
szczypior
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Składniki na sos holenderski

żółtko jajek 2 szt
sok z cytryny 1 łyżeczka
masło 60 g
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

  • smażone szparagi z sosem holenderskim
  • szparagi z szynką parmeńską 
  • przepis na szparagi

Przepisów na dania ze szparagami jest bardzo dużo. Większość z ich uwzględnia zaledwie kilka składników, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Jedno jest pewne - niewielka ilość składników gwarantuje wspaniały smak dania! 

Przygotowanie sosu holenderskiego:
Masło rozpuszczamy. Żółtka ubijamy na parze z cytryną, aż będą puszyste. Powoli do żółtek dodajemy masło, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Gotowy sos powinien być kremowy. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie smażonych szparagów:
Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi i smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy szparagi solą i pieprzem. Szparagi zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy szparami przesmażamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki – dosłownie kilka sekund. Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażamy bułkę tartą.

Ta talerzach układamy szparagi. Z plasterków szynki robimy różyczki i układamy je na szparagach. Wszystko posypujemy plasterkami rzodkiewki, bułką tarkę i posiekanym szczypiorkiem. Polewamy sosem holenderskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 17.05.2016 23:35
Świetne w szparagowym sezonie
KORAL 03.03.2016 20:57
Piękne zdjęcia masz......
dollce 17.02.2016 20:52
zgłodniałam... pycha!
Helena_141 17.02.2016 13:48
Śliczny bukiecik do jedzenia.
berys18 16.02.2016 21:07
i bardzo ładnie i bardzo apetycznie
VioletoweKucharzenie 16.02.2016 14:45
rewelacja!
wyattearp 16.02.2016 13:58
smacznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 16.02.2016 13:41
coś pięknego
ilka01 16.02.2016 13:08
wygląda super :)
Mniam 16.02.2016 11:16
Smaczne danie, a podane przecudnie :)
RenataZ-et 16.02.2016 10:46
pięknie podane
marenka 16.02.2016 10:44
apetyczna potrawa
bertpvd 16.02.2016 09:58
przepiękne i pewnie bardzo smaczne :)
Ola1984 16.02.2016 08:39
Przepyszne danie :)
Barbara13 15.02.2016 23:28
świetny pomysł podania
norweska20 15.02.2016 23:21
te twoje zdjęcia-achhhhhhhhhhhhy i ochyyyyyyy..po prostu pięknie ..smakowity pomysł
JulkaTomeczek 15.02.2016 23:20
Zjadłabym takie
Łukasz15 15.02.2016 23:18
Pięknie podane
kasia.s 15.02.2016 21:23
Ale cudo :) aż szkoda jeść :)
Wiktoria29 15.02.2016 20:57
wygląda jak dzieło sztuki
Stenka 15.02.2016 20:56
smaczna przekąska ładnie podana
foczka-ks 15.02.2016 20:34
bardzo apetycznie na talerzyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak