Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cappuccino - szachy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy (pieczemy dwa)

jajko 4 szt L
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
cukier 3 łyżki
kakao 2 łyżki

biszkopt cappuccino (pieczemy dwa)

jajko 4 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
cappuccino waniliowe 2 łyżki

masa

śmietanka 30 lub 36% 900g
serek mascarpone 750 g
cukier puder 8 łyżek
karmel 2 łyżki
kawa mielona 1 łyżeczka
cappuccino waniliowe 3 łyżki
kakao 2 łyżki

poncz

herbata czarna 100 ml
likier kawowy 100 ml
wódka 50 ml

ponadto

czekolada gorzka
migdały

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/02/tort-cappuccino-szachy.html

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cappuccino - szachy

1. Pieczemy biszkopty. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej. Do dużej, czystej i odtłuszczonej miski wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puch. Gdy piana będzie już w miarę sztywna, dodajemy powoli cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. W między czasie do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy piana będzie lśniąca i dobrze ubita, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Przesiane, suche składniki dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotowy biszkopt przelewamy do formy i pieczemy ok 30 minut w 170*C przy funkcji termoobiegu. Upieczony biszkopt pozostawiamy w blaszce do całkowitego ostudzenia.

2. Tak samo jak biszkopty kakaowe przygotowujemy biszkopty cappuccino. Aby zaoszczędzić trochę czasu, możemy upiec biszkopty z podwójnej porcji, a następnie gdy całkowicie wystygną przeciąć w połowie. Ja jednak wolę upiec je pojedynczo, są wtedy idealne równe i nie kruszą się.

3. Upieczone i wystudzone biszkopty kroimy na 3 kręgi. Wartość średnicy użytej blachy dzielimy na pół i każdą z tych połówek jeszcze na 3 części, np. 24:2=12 cm, 12:3=4cm, szukamy więc naczyń o średnicy 20 cm i 16 cm. Przykładając wybrane naczynia równo od brzegów biszkoptu odcinamy kręgi. Środkowy będzie o największej średnicy. Wycięte kręgi układamy na przemian kolorami. Instrukcja wizualna, mniej skomplikowana pokazana TUTAJ :)

4. Zaparzoną i wystudzoną herbatę mieszamy z likierem i wódką. Mieloną kawę zalewamy 50ml wody i gotujemy do momentu jej wyparowania. Ziarna muszą być miękkie. Śmietankę ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Gotową masę dzielimy na 4 równe części, a następnie dodajemy:
- do jednej części zimne ziarna kawy
- do drugiej części karmel
- pozostałe dwie części łączymy ze sobą i wsypujemy cappuccino.

5. Na tortownicy układamy 1 blat biszkoptu, nasączamy ponczem i wykładamy częścią masy cappuccino, przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy, wykładamy masę karmelową. Na masę karmelową kładziemy biszkopt, nasączamy go i smarujemy masą kawową. Ostatni blat biszkoptu kładziemy na wierzch i również nasączamy ponczem. Brzegi oraz wierzch tortu smarujemy pozostałą masą cappuccino, pozostawiając jedynie ok 4 solidnych łyżek do dekoracji.
UWAGA! Aby wyszła szachownica, należy układać biszkopty naprzemiennie - rant kawowy - rant cappuccino - rant kawowy - rant cappuccino.

6. Płatki migdałowe prażymy i BARDZO DOKŁADNIE studzimy. Jeżeli będą choć trochę ciepłe, rozpuszczą masę. Gdy płatki będą już odpowiednie, obkładamy nimi boki tortu. Chcąc zrobić figurki szachowe, należy wydrukować wybrany przez siebie wzór szachów, przyłożyć do niego papier do pieczenia i obrysować linie roztopioną czekoladą. Tak przygotowane formy wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby porządnie zastygły. Gdy będą gotowe, przekładamy je delikatnie pęsetką cukierniczą na tort. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką. Torcik dekorujemy wg uznania.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.02.2016 16:32
pyszne ciasto na deser
ania2610 16.02.2016 15:25
wspaniały jest ten tort, robi wrażenie!
Jadwiga/Jaga85 16.02.2016 13:44
piękny torcik
Mniam 16.02.2016 11:18
Piękny tort i w moich ulubionych smakach. Rewelacyjny!
marenka 16.02.2016 10:44
super torcik
Krystyna32 16.02.2016 08:55
wspaniały tort
Ola1984 16.02.2016 08:40
Świetnie wygląda :)
monika141 16.02.2016 08:32
super tort
jagoda5913 16.02.2016 00:43
ładnie się prezentuje
norweska20 15.02.2016 23:23
piękny ten torcik
gusia1000 15.02.2016 22:50
Tort na medal.
gregor# 15.02.2016 20:59
Pyszności, mniam
Wiktoria29 15.02.2016 20:57
bardzo fajny
foczka-ks 15.02.2016 20:35
bardzo apetycznie na talerzyku
dollce 15.02.2016 20:19
apetyczny :)
kuchcik89 15.02.2016 20:16
pieknie się prezentuje i musiał być pyszny :) aż ślinka cieknie :)
bryndzia93 15.02.2016 20:08
Wygląda ładnie! Musiał być pyszny :)
noninka77 15.02.2016 19:57
Wspaniały tort!
Renataj 15.02.2016 19:51
Apetyczny:)
KORAL 15.02.2016 19:18
Bardzo ładny....
Anna169Hosz 15.02.2016 19:17
Dla mnie bomba.
IKrakowianka 15.02.2016 19:13
wygląda wspaniale!
ada.la 15.02.2016 19:12
pomysłowy torcik
mirosława4 15.02.2016 18:31
torcik zapewne był wyśmienity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak