Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki jabłkowe z rodzynkami i żurawiną

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka słodkie 500 g
jabłka winne 500 g
rodzynki 50 g
żurawina suszona 50 g
cukier waniliowy 2-3 łyżki
cukier brązowy do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat

Porada

Cukier waniliowy można zastąpić niewielką ilością mielonego cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki jabłkowe z rodzynkami i żurawiną

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody lub soku jabłkowego, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.

Jabłka obrać i utrzeć na największych oczkach tarki. Przełożyć do szerokiego garnka, dodać rodzynki oraz żurawinę - dolać 2 szkl. gorącej wody i gotować do czasu, aż jabłka zmiękną, a rodzynki i żurawina napęcznieją.
Dosypać cukier waniliowy oraz brązowy cukier do smaku i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać spęczniałą żelatynę i mieszać kilka minut, aż się zupełnie rozpuści.

Napełnić jabłkami szklaneczki lub miseczki i odstawić do ostygnięcia i stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 12.02.2016 18:16
Pyszny deser
ice cubes 12.02.2016 13:58
Ciekaw jestem smaku :)
mysza75 12.02.2016 12:36
świetny pomysł
KORAL 12.02.2016 09:16
Super jabłuszka
2milutka 12.02.2016 09:05
pomysłowe ;))))
olkaaa 12.02.2016 08:31
fajny przepis
Krzysztof15 12.02.2016 08:25
bardzo smaczne
Bernadeta1 11.02.2016 20:14
szybki z zawsze lubiany deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak