Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 170 g
kwaśna śmietana 170 g
mąka tortowa 335 g
sól 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka (płaska)

Dodatkowo

białko 1 szt

Składniki na pastę jajeczną

jajko 3 szt
parmezan starty 3 łyżki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
majonez 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1/2 łyżeczki
chrzan tarty 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku (opcjonalnie)

Porada

Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.
Krok 1 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto
2
Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto
3
Przygotowanie pasty jajecznej:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Krok 3 - Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 24.04.2017 15:32
bardzo fajne i pomysłowe wypieki
Lis 06.10.2016 10:24
Wyglądają rewelacyjnie:)
Gabi44 15.02.2016 20:21
Marto,zabłysnęłam Pani przepisem.Wspaniale chrupiące rurki wypełniłam pastą łososiową i zaserwowałam jako piękną przystawkę ,z pianką wasabi wg przepisu Christophera. Dziękuję.
dollce 11.02.2016 14:54
Wyglądają cudownie :)
bryndzia93 10.02.2016 17:14
Super pomysł!
ada.la 09.02.2016 17:24
rewelacyjny pomysł
marzut 09.02.2016 11:32
Pieknie wyglada
Poison1988 09.02.2016 08:02
pychotka! :)
Kolorowa 08.02.2016 21:43
Ale ekstra !!
gerard.sz 08.02.2016 17:44
Śmiechowe ciacho :D
KORAL 08.02.2016 15:35
Świetny pomysł
dodi 08.02.2016 15:11
super pomysł!!!!!!!!!!!!
anka1988 08.02.2016 14:10
pomysłowa przekąska!
misia53 08.02.2016 14:05
Pomysłowo i smakowo super!
Jadwiga/Jaga85 08.02.2016 13:19
Piękne wykonanie
kuchcik89 08.02.2016 13:15
prezentuja się znakomicie, super pomysł :)
pestka 08.02.2016 13:06
wspaniały i smaczny pomysł
Stenka 08.02.2016 13:04
fajna propozycja
monikaT83 08.02.2016 12:55
Kreatywność powalająca na kolana!! Super, super i jeszcze raz super!!
Benita 08.02.2016 12:27
Pomysł bajeczny.
msmariusz 08.02.2016 12:21
rety, smacznie u Ciebie
Wacław 08.02.2016 11:53
pomysłowe ,super :-)
ania2610 08.02.2016 11:44
wyglądają bardzo realistycznie - piękne i ozdobne, a w środku jeszcze pyszny farsz
Aleksandra/Olcia 08.02.2016 11:30
fantastyczny pomysł
Gabi44 08.02.2016 11:22
Piękne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak