Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa porowo - jabłkowa z grzankami i cheddarem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 2 szt duże
marchew 3 szt
ziemniaki 3 szt
jabłka 2 szt
sok jabłkowy 250 ml
wywar drobiowo-wołowy 2 l
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
szczypiorek
natka pietruszki
pestki dyni
bagietka
ser cheddar

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/01/francuska-zupa-porowo-jabkowa-z.html

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa porowo - jabłkowa z grzankami i cheddarem

1. Do dużego rozgrzanego rondla wrzucamy masło. Gdy się roztopi, podsmażamy na nim pokrojone w plasterki pory (białą i zieloną część) i podsmażamy ok 5 minut. W tym czasie obieramy warzywa i jabłka i kroimy w kostkę/plasterki. Gdy por się lekko zeszkli dodajemy marchew, ziemniaki i jabłka. Całość podsmażamy ok 10 minut.

2. Do garnka wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa z jabłkami, wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut, a następnie wlewamy sok jabłkowy i całość bardzo dokładnie blendujemy na gładki krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Krem podajemy z posiekaną natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i grzankami z bagietki, cheddara i szczypiorku.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 09.02.2016 11:33
Pysznie wyglada
mysza75 08.02.2016 11:29
pyszna zupka
Agnieszka-87-25 08.02.2016 10:43
ale dobroci!
Malinka 08.02.2016 10:14
To jedna z moich ulubionych zup, pyszna jest!!!
Mniam 08.02.2016 09:39
Bardzo apetycznie wygląda z tą grzanką, aż chce się jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak