Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rcuszki z czereśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 2 łyżki
jaja 1 szt
cukier puder
cukier 1 łyżeczka
czereśnie czarne 200 g
olej do smażenia
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
maślanka 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Rcuszki z czereśniami

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Do naczynia wlać maślankę , wbić jajko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli.
Krok 1 - Rcuszki z czereśniami foto
2
Wymieszać mikserem na gładkie ciasto .
Krok 2 - Rcuszki z czereśniami foto
3
Przygotować czereśnie , umyć i wydrylować .Ja użyłam wcześniej wydrylowane i zamrożone.
Krok 3 - Rcuszki z czereśniami foto
4
Na patelnie wlać oleju i nakładać ciasto , formując placuszki . Nakładać na każdy czereśnie posypane lub wcześniej znużone w cukrze.
Krok 4 - Rcuszki z czereśniami foto
5
Przykryć warstwą ciasta i smażyć na wolnym ogniu.
Krok 5 - Rcuszki z czereśniami foto
6
Odwrócić na drugą stronę.
Krok 6 - Rcuszki z czereśniami foto
7
Wyjmować i układać na ręczniku papierowym aby osączyć z tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem, podawać ciepłe po przygotowaniu.
Krok 7 - Rcuszki z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 08.02.2016 13:15
letnia pychotka :)
Krystyna32 08.02.2016 08:18
apetyczne :)
Futka 08.02.2016 06:26
Bajcznie smaczne racuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak