Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pesto alla Siciliana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na pesto

parmezan 100 g
pomidory 500 g
orzeszki piniowe 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
oliwa 150 g
bazylia świeża 3 pęczki
ser ricotta 150 g
ząbki czosnku 2 szt

składniki na makaron

makaron spaghetti 100 g
woda zimna 2 l
sól 2 łyżeczki
oliwa 5 g
parmezan 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto alla Siciliana

Kroki postępowania

1
Makaron zgodnie z instrukcją gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek do wody.
Krok 1 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto
2
Ścieramy parmezan na drobnych oczkach.
Krok 2 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto
3
Kroimy pomidory w ćwiartki i pozbawiamy szypułek.
Krok 3 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto
4
Dodajemy pomidory, obrane ząbki czosnku, parmezan, orzechy pinii, ser ricotta i świeże listki bazylii. Całość rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dolewamy oliwę z oliwek i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto
5
Odcedzamy makaron i dodajemy starty parmezan. Całość mieszamy. Dzięki tej czynności pesto skuteczniej oblepi makaron.
Krok 5 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto
6
Dodajemy pesto i całość doprawiamy pieprzem.
Krok 6 - Spaghetti z pesto alla Siciliana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2016 11:28
musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak