Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 2 łyżki
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 1/2 kostki
olej 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

kruszonka

mąka 150 gram
cukier 100 gram
masło 100 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

owoce

śliwki 300 gram dryłowanych
gruszki 6 twardych
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Śliwki drylujemy, przekładamy do rondla. Zalewamy wodą z cukrem, podgrzewamy, aż puszczą sok. Gruszki obieramy , kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, dodajemy do śliwek i podgrzewamy. Zdjąć gruszki jak nabiorą różowego koloru. Cukier i cukier waniliowy utrzeć z masłem. Stopniowo dodać jajka, oliwę i śmietanę. Dolać likier pomarańczowy. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto - na przemian. Przygotować kruszonkę - składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce (pracę nad deserem najlepiej zacząć więc od kruszonki). Zimną zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C (kruszonka powinna się zrumienić).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 07.02.2016 11:18
Takie ciasta lubię:)
Krzysztof15 07.02.2016 08:46
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak