Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i grzybami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 50 gram
cukier 1 łyżka
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 2 łyżki
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
masło 150 gram
sól

Farsz

kapusta kiszona 1 kilogram
grzyby suszone 2 garście
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sól i pieprz

Dodatkowo

jajko

Porada

Paszteciki są bardzo smaczne, możemy podać je do barszczu czerwonego jako wigilijne danie lub piątkowy obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami

Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy odciśniętą kapustę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, śmietanę i roztrzepane jajka z żółtkami. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając stopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy równomiernie 1/4 farszu. Zwijamy, układając łączeniem do dół. Kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.02.2016 13:39
bardzo je lubie :-)
joannaa24 06.02.2016 11:57
Pyszne, bardzo lubię z takim nadzieniem :)
krokus 06.02.2016 11:51
uwielbiam takie paszteciki
IZABELA29 06.02.2016 11:39
pyszne takie
MałaMi89 06.02.2016 11:09
Takie jak lubię, ale i jakie piękne i kształtne :)
Barbara13 06.02.2016 09:07
pyszniutkie,bardzo lubię takie
Futka 06.02.2016 09:06
Cudne i niezwykle smakowite paszteciki :)
Ewelina1991 06.02.2016 09:05
kusząco wyglądają ;)
KORAL 06.02.2016 08:40
Apetycznie wyglądają
Agnieszka-87-25 06.02.2016 08:01
lubię takie
jagoda5913 06.02.2016 01:07
super wyglądają
misia53 05.02.2016 22:55
Uwielbiam takie paszteciki z różnymi nadzieniami
Iwusia 05.02.2016 22:52
lubię takie paszteciki do barszczyku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak