Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto śliwkowo-rodzynkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier drobny 1 szklanka
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżka
rodzynki 20 dkg
suszone śliwki 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto śliwkowo-rodzynkowe

Rodzynki i śliwki posiekać,obtoczyć w mące.Masło utrzeć z cukrem oraz z żółtkami, dodać mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia raz bakalie.Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.Piec około godziny w temperaturze około 200 stopni.Upieczone ciasto wyjąć z formy i obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 21.02.2011 16:06
bardzo lubię ciasta z bakaliami
agata17ko 03.10.2010 14:03
palce lizać-pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak