Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla zakochanych

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa truskawkowa

śmietana 30% 1 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
truskawki 20 dag

Masa adwokatowa

żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 20 dag
likier adwokat 100 ml

dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla zakochanych

Kroki postępowania

1
Całe jajka ubić z cukrem do białości do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać . Dno niedużej formy w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu w paru miejscach wlać kilku kropli czerwonego barwnika spożywczego i delikatnie w tym miejscu zamieszać, aby ciasto tylko lekko wymieszało z barwnikiem, a nie zabarwiło. Piec w temp. 180st około 35 minut.
Krok 1 - Tort dla zakochanych foto
2
Masa truskawkowa:
Truskawki jeśli mamy mrożone musimy wcześniej rozmrozić, a następnie tylko delikatnie rozgnieść widelcem. Niewielką ilość soku który powstał w trakcie rozmrażania truskawek odlać i namoczyć w nim żelatynę, następnie podgrzewając rozpuścić i przestudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru do ubitej śmietany dodać truskawki i delikatnie wszystko połączyć ze sobą, a następnie dolać żelatynę i wymieszać.
Krok 2 - Tort dla zakochanych foto
3
Masa adwokatowa:
Żółtka wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem pudrem , miskę z utartymi jajkami postawić na garnku z parującą wodą, dodać do nich ¼ szklanki mleka i na parze ubijać do zgęstnienia i podwojenia objętości masy, ubitą masę żółtkową odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na krem, kiedy masło ładnie się spieni to ucierając dodawać do niego zimną masę żółtkową i na końcu delikatnie połączyć z alkoholem.
Upieczone i wystudzone serce przeciąć na dwa placki i skropić nalewką truskawkową,

następnie spód ciasta ułożyć na paterze i założyć na nim obręcz z formy, wyłożyć na nim całą masę truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Kiedy masa truskawkowa zastygnie wierzch posmarować masą adwokatową i delikatnie zdjąć obręcz z ciasta, następnie zarys ciasta ozdobić różyczkami z masy i na środek wylać gęstniejącą galaretkę, przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu ( galaretki jest więcej jak potrzebujemy więc dodatkowo można przygotować z niej deser ), zalane galaretką ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia przed podaniem dowolnie ozdobić.
Do kremu można dodać kilka kropli barwnika żółtego nada mu wtedy ładny kolor.
Krok 3 - Tort dla zakochanych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 12.02.2016 09:41
Ładniutki ......
Jadwiga/Jaga85 05.02.2016 15:42
Piękny torcik
Janina 05.02.2016 15:35
Pyszności;)
cukiereczek 05.02.2016 12:41
idealny na Walentynkowe spotkanie
2milutka 05.02.2016 12:35
Pyszny torcik :)
VioletoweKucharzenie 05.02.2016 12:22
piękny torcik. Taki od serca:-)
Futka 05.02.2016 11:33
Cudowny i niezwykle smakowity torcik :)
ada.la 05.02.2016 11:21
wygląda przecudnie
joannaa24 05.02.2016 10:34
Pięknie wygląda :)
Mniam 05.02.2016 10:28
Smaczny torcik :)
dodi 05.02.2016 10:26
ale apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak