Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble (nasza wersja)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruszonka

masło 200 g
cukier trzcinowy 200 g
cukier waniliowy 40 g
mąka tortowa 350 g

Masa

śmietana 30% 200 ml
cukier 2 łyżki (do śmietany)
jabłka 4 szt (duże)
masło klarowane 1 łyżka
cukier 3 łyżki (do karmelizowania)
cynamon Prymat 1 u nas mnóstwo
budyń waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble (nasza wersja)

W misce mieszamy cukier trzcinowy, kostkę masła, cukier waniliowy oraz mąkę. Dzielimy na dwie równe części.

Formę do tarty ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia.

Pierwszą część kruszonki rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Drugą część wkładamy do zamrażarki na czas karmelizowania jabłek.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy przez chwilę na maśle z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy cynamon ( ilość zależy od preferencji smakowych- u nas mnóstwo ). Studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy razem z jabłkami i suchym budyniem. Masę wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.

Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy nad masą ( równomiernie ).

Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 35-40 min ( do zrumienienia ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.02.2016 17:05
podoba mi się :)
gosia56 05.02.2016 08:36
na pewno pyszne;)
olkaaa 05.02.2016 07:55
bardzo fajne
Maridka19 05.02.2016 07:51
Pyszna wersja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak