Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z pachnącą kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 35 dag
drożdże 3 dag
mleko 3/4 szkl.
masło 2,5 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt.
żurawina suszona 1/2 szkl.
wiśniówka 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt. do smarowania
mąka tortowa do podsypania

Kruszonka

mąka tortowa 4 łyżki
cukier 1 łyżka
masło zimne 3 dag
cynamon Prymat duża szczypta

Porada

Zamiast żółtka można do smarowania użyć białka - jeśli takie nam zbywa. Zamiast wiśniówki świetnie pasuje rum lub brandy. Żurawinę można zastąpić rodzynkami lub wiśniami suszonymi. Można ich w ogóle nie dodawać.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z pachnącą kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski (można miski robota stacjonarnego), zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem waniliowym i zalać odrobiną letniego mleka. Widelcem wymieszać, zbierając przy okazji trochę mąki
Krok 1 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
2
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mleka podgrzać troszeczkę mocniej i rozpuścić w nim masło. Przestudzić do letniej temperatury.
Krok 2 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
3
Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym wlać do mąki z wyrośniętymi drożdżami.
Krok 3 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
4
W mikserze wyrabiać przez 8 minut na niedużych obrotach, po czym przez 2 minuty na dużych. Ciasto powinno wówczas uformować w klejącą się nieco do rąk, ale jednolitą kulę.
Krok 4 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
5
Gotowe przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
6
W tym czasie zalać żurawiny takim alkoholem, na jaki mamy ochotę, albo jaki mamy pod ręką. Żurawin można dodać więcej, albo można z nich zrezygnować. Można je zastąpić rodzynkami lub suszonymi wiśniami. Odstawić na bok na czas wyrastania ciasta.
Krok 6 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
7
Przesiać mąkę na kruszonkę do miseczki, dodać cukier, cynamon i pokrojone w kostkę masło.
Krok 7 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
8
Zlepić całość w grubsze krupy i wstawić do lodówki. Oczywiście na czas wyrastania ciasta.
Krok 8 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
9
Krótką keksówkę – długości około 24 cm – najlepiej wyłożyć pergaminem. Wcześniej lekko wysmarować formę w kilku miejscach tłuszczem, aby papier się nie przesuwał.
Wyrośnięte ciasto odgazować.
Krok 9 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
10
Przełożyć je na oprószony lekko mąką blat, zrobić w nim dołek i wlać alkohol spod żurawin.
Krok 10 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
11
Zagnieść całość, po czym dodać żurawiny i wrobić je skutecznie.
Krok 11 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
12
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posmarować żółtkiem i rozkruszyć na wierzchu zimną kruszonkę.
Krok 12 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
13
Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Delikatnie... aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia (ponad formę).
Krok 13 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto
14
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec ciasto przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć natychmiast z formy – łapiąc za wystające brzegi pergaminu. Ostrożnie odkleić i ułożyć na kratce. Wystudzić. Przynajmniej trochę... Pyszna z serkiem śmietankowym z dodatkiem miodu.
Krok 14 - Drożdżówka z pachnącą kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.05.2016 15:46
smakowita drożdzowka
staropolanka5 08.02.2016 14:27
słodko wygląda
kasia.s 06.02.2016 07:48
Aż ślinka cieknie:)
iziona 05.02.2016 16:20
Cudowna, ale bym teraz zjadła
Madzik239 05.02.2016 12:06
Schrupałabym to w mgnieniu oka..tak z kawą zbożową
noninka77 05.02.2016 11:24
Najlepsze jeszcze ciepłe :)
IZABELA29 05.02.2016 09:08
takie pyszne lubię
Franciszek 05.02.2016 00:29
lubie takie ciasta
norweska20 04.02.2016 23:35
bardzo apetyczna
2milutka 04.02.2016 22:38
ciasto jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak