Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle rybackie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
cebula 2 sztuki
mąka 15 dkg
grysik 1 szklanka
jajko 3 sztuki
sól, pieprz, cukier do smaku
filety śledziowe 50 dkg
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle rybackie

Cebulę oczyścić i włożyć na chwilę do wrzącej wody, tak, aby nieco zmiękła. Śledzie namoczyć w mleku na 2godziny, dobrze odcisnąć, przepuścić przez maszynkę, zmiksować lub drobniutko posiekać razem z cebulą. Wodę zagotować z masłem i zaparzyć nim przesianą uprzednio mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Dodać zmielone śledzie z cebulą oraz posiekaną natkę, wyrobić na jednolitą masę, wbijając po jednym jajku i w miarę potrzeby dosypując grysik, doprawić do smaku. Gdy masa stanie się puszysta, kłaść łyżką spore kluseczki do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości, odcedzić i podać z dodatkiem sosu, najlepiej pomidorowego lub grzybowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 25.08.2010 13:33
z filetami śledziowymi :O faktycznie musi być dobre
RenataZ-et 22.08.2010 11:13
Ooo, to dla mnie nowość!
Margo1 21.08.2010 11:14
Nie jadłam, ale pewnie czasochłonne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak