Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki ziemniaczane

ziemniaki 1 kilogram
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
rozmaryn 1 łyżeczka
posiekany szczypiorek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
mąka pszenna 3 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżka
jajko 1 sztuka

Gulasz

mięso wołowe 500 gram
pomidory 500 gram
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 10 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
sól i pieprz
masło do smażenia
mąka ziemniaczana 1 łyżka
bulion warzywny 300 mililitr

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z mniejszą ilością tłuszczu

Najpierw zajmiemy się gulaszem, w rondelku rozpuszczamy masło i wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i paprykę. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie na patelni rozpuszczamy masło i lekko obsmażamy. Pieczarki powinny być już zrumienione. Dodajemy do nich mięso i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Robimy przecier z pomidorów i dolewamy do naszego gulaszu. Na koniec wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny do 1,5 w zależności od mięsa, które wybraliśmy. Na sam koniec dodajemy łyżkę mąki, do zagęszczenia gulaszu.

Teraz zajmiemy się plackami. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy z gulaszem i łyżką śmietany. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Programistapogodzinach 04.02.2016 19:55
Zgodzę się :)
gerard.sz 04.02.2016 18:20
Za tę potrawę wynalazca powinien dostać kulinarnego Nobla :P Placek po węgiersku rządzi! :P
dom-agi 04.02.2016 15:28
Bardzo lubię!
Damiano
Damiano 04.02.2016 15:26
bardzo dobre
dodi 04.02.2016 11:51
uwielbiam placki więc i taki będzie smaczny
Madzik239 04.02.2016 11:34
Bardzo fajny pomysł
Programistapogodzinach 04.02.2016 10:47
Ja ze względu na to, że muszę dbać o siebie staram się prawie nic nie smażyć :) może kiedyś risotto z piekarnika zrobię :D Trochę więcej zabawy, ale za to smak o wiele lepszy :) mnie wzdryga na sam smak tłuszczu
MałaMi89 04.02.2016 10:36
Weszłam zobaczyć czemu "z mniejszą ilością tłuszczu" i tak jak myślałam z piekarnika :) muszę kiedyś tak zrobić, bo chęć mam tylko jakoś się nie złożyło :)
Małgorzata92 04.02.2016 10:04
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak