Przepis i sposób przygotowania na: Hummus tradycyjny
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren.
* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.
* Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawi jego smak wraz z dodatkiem świeżej zieleniny np. natki pietruszki.
* Dodatek kuminu (kminu rzymskiego) sprawi, że nasz hummus nabierze typowo arabskiego smaku i aromatu.
* Pastę Tahini możemy przygotować samodzielnie lub użyć gotowej, dobrej jakości pasty dostępnej w sklepach.
Życzę smacznego! :)