Bułeczki cebulinki

Bułeczki cebulinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żytnia mąka

    50 dkg
  • porcja drożdży instant na 50 dkg mąki

  • olej

    1/2 szklanki
  • cebula

    2 sztuki
  • gruba sól

    do smaku
  • jajka

    1 sztuka
  • woda

    1 (źródlana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta powinny być ciepłe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i wymieszać, a jeszcze lepiej zmiksować z wodą, olejem i szczyptą soli. Przełożyć do ogrzanej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebule drobno posiekać.Następnie ciasto cienko rozwałkować i kieliszkiem wykroić krążki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cebulą oraz solą. Nadzienie lekko wgnieść do wnętrza ciastek. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

21.08.2010 09:45
Nie jedzone jeszcze,ale pomyślę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat