Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami i sosem borowikowym

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami i sosem borowikowym to pomysł na uroczysty obiad! Danie smakuje jak z restauracji. 

Składniki:

comber z sarny 600 gramów
chleb tostowy 100 gramów
natka pietruszki 50 gramów
olej z pestek winogron 200 mililitrów
wino białe wytrawne 50 mililitrów
borowiki 100 gramów
kopytka 400 gramów
śmietana 30% 100 mililitrów
Sos pieczeniowy ciemny 1 szklanka
masło 82% 40 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 1 opakowanie
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami i sosem borowikowym

Sarnina to jedna z najdelikatniejszych rodzajów mięsa. Mięso z sarny jest intensywnie czerwone, soczyste i ma lekko słodki smak. Jeśli masz ten rodzaj mięsa wykorzystaj go, aby przygotować uroczysty obiad. To danie zachwyci smakiem.

Kroki postępowania

1

Przygotować składniki.

Krok 1 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym foto
2
Comber sarni natrzeć połową oleju z pestek winogron oraz przyprawą do dziczyzny i odłożyć w chłodne miejsce na około 4 godziny.
Krok 2 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym foto
3
Chleb tostowy, natkę pietruszki oraz pozostały olej z pestek winogron zmiksować, aż powstanie zielona kruszonka. Rozmrożone borowiki przesmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor, dodać tymianek, całość zalać białym winem i szybko odparować. Na koniec dodać ciemny sos pieczeniowy.
Krok 3 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym foto
4
Zagotować śmietanę, dodać kopytka i gotować je, aż śmietana zgęstnieje i delikatnie obtoczyć w niej kopytka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Comber smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor ze wszystkich stron, a następnie piec ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Krok 4 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym foto
5
Po wyjęciu zostawić w ciepłym miejscu na ok. 5 min. i obtoczyć w zielonej kruszonce.
Krok 5 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym foto

Na obiad poleca się też gulasz z jelenia z ziemniakami. Mniam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 04.02.2016 18:38
Wygląda wspaniale!!!
norweska20 02.02.2016 23:14
po prostu rewelacja
sliwka 02.02.2016 21:14
Wspaniałe danie;))
gosia1988 02.02.2016 20:14
takie danie to same pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak