Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami i sosem borowikowym

Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami i sosem borowikowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber z sarny

    600 g (oczyszczony)
  • chleb tostowy

    100 g (wysuszony)
  • natka pietruszki

    50 g
  • olej z pestek winogron

    200 ml
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • borowiki

    100 g (mrożone)
  • kopytka

    400 g (ugotowane)
  • śmietana 30%

    100 ml
  • Sos pieczeniowy ciemny

    1 szklanka
  • masło 82%

    40 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Przyprawa do dziczyzny

    1 opakowanie
  • tymianek Prymat

    1 łyżka
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym
Przygotować składniki
Krok 2 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym
Comber sarni natrzeć połową oleju z pestek winogron oraz przyprawą do dziczyzny i odłożyć w chłodne miejsce na około 4 godziny.
Krok 3 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym
Chleb tostowy, natkę pietruszki oraz pozostały olej z pestek winogron zmiksować, aż powstanie zielona kruszonka. Rozmrożone borowiki przesmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor, dodać tymianek, całość zalać białym winem i szybko odparować. Na koniec dodać ciemny sos pieczeniowy.
Krok 4 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym
Zagotować śmietanę, dodać kopytka i gotować je, aż śmietana zgęstnieje i delikatnie obtoczyć w niej kopytka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Comber smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor ze wszystkich stron, a następnie piec ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
Krok 5 - Comber z sarny, w kruszonce z kopytkami  i sosem  borowikowym
Po wyjęciu zostawić w ciepłym miejscu na ok. 5 min. i obtoczyć w zielonej kruszonce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

04.02.2016 18:38
Wygląda wspaniale!!!

norweska20

02.02.2016 23:14
po prostu rewelacja

sliwka

02.02.2016 21:14
Wspaniałe danie;))

gosia1988

02.02.2016 20:14
takie danie to same pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat