Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z karpia z pulpecikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rosół

karp dzwonka 1 kilogram
marchewka 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Kucharek przyprawa do potraw

Pulpety

karp dzwonka ugotowany z rosołu
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
sól i pieprz
natka pietruszki

Porada

Rosół możemy również podać z makaronem.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z karpia z pulpecikami

Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa .Zalewamy wodą tak aby woda pokryła rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,doprawiamy solą i kucharkiem do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka.Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki,gotujemy do momentu aż wypłyną.Rosół podajemy z pulpecikami,pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 31.01.2016 20:17
smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak