Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

jajko 5 szt.
cukier 200 g
mąka pszenna 350 g
jogurt naturalny 125 ml
olej roślinny 125 ml
kakao 30 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

~ MASA serowa

twaróg 800 g
jogurt grecki 200 ml
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6-7 łyżeczek
galaretka truskawkowa 1 op.
mleko 1/2 szkl.

~ DODATKI

galaretka truskawkowa 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno na czekoladowym spodzie

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zmiksować puszyste ciasto czekoladowe i upiec w płaskiej dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Temp. 175*C ok.45 minut.
Pozostawić do ostygnięcia - najlepiej upiec dzień wcześniej.

Żelatynę oraz jedną galaretkę wsypać do 1/2 szkl. zimnego mleka i dokładnie wymieszać. Pozostawić do spęcznienia.
Krok 1 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto
2
Ser wymieszać mikserem z jogurtem greckim.
Krok 2 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto
3
W czasie miksowania dodać cukier waniliowy i cukier puder do smaku.
Krok 3 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto
4
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce i dokładnie wymieszać. Wlać do masy twarogowej i dobrze zmiksować.
Krok 4 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto
5
Masę serową równo rozsmarować na czekoladowym cieście i wstawić blaszkę do lodówki.
Krok 5 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto
6
Dwie galaretki rozpuścić w 2 szkl. wrzątku i dolać 4 szkl. zimnej wody. Odstawić do czasu, aż zacznie krzepnąć. Wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki.
Tak przygotowana galaretka znacznie szybciej stężeje.
Krok 6 - Sernik na zimno na czekoladowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.02.2016 11:06
Serniczek ten powstał zupełnym przypadkiem, kiedy przez głębokie zamyślenie przelałam ciasto czekoladowe do dużej blaszki, chociaż miałam je upiec w małej ;) Powstał stosunkowo niski spód, więc jedynie zimny sernik wchodził w grę, a twarogu było akurat w domu pod dostatkiem ;)
Mama niejadka 31.01.2016 19:28
Super serniczek
IKrakowianka 31.01.2016 16:33
bardzo lubię takie serniki
marenka 31.01.2016 15:33
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak