Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki na bułkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułka kilka szt
wędlina kilka plastrów
cebula 1-2 szt
ogórki kwaszone Smak kilka szt
ser żółty
keczup opcjonalnie
masło

Porada

Dodatki możemy dopasowywać według gustu i stanu posiadania (ja lubię też z papryką). Jest to dobry sposób na wykorzystanie czerstwiejącego pieczywa i resztek wędlin czy warzyw. Możemy też posypać zapiekanki ulubionymi ziołami, np. bazylią, oregano.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki na bułkach

Bułki rozcinamy na połówki, każdą połówkę smarujemy odrobiną masła, aby były miękkie po podgrzaniu. Układamy wędlinę (u mnie są to zawsze niespożytkowane wcześniej ostatki wędlin), plastry cebuli (można też posiekać) i plasterki ogórków kwaszonych (ja kroję wzdłuż, ale mogą być też małe plasterki). Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, nakładamy na zapiekanki i podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku - do lekkiego rozpuszczenia sera (aby nie spływał). Podajemy od razu, można polać keczupem lub posmarować musztardą - wedle gustu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.03.2017 23:22
Smaczna i kusząca kanapka;)
gosia561 31.01.2016 16:04
dobre na kolację
gerard.sz 31.01.2016 14:17
Zapiekany na każdym pieczywie są dobre, tylko że na jednym bardziej a na drugim mniej :P
gosia56 31.01.2016 14:15
proste ale pyszne
Jolcia_90 31.01.2016 13:33
super danie na ciepło. też tak czasem robię jak nie mam bagietek to i bułka dobra :)
Franciszek 31.01.2016 13:32
dobre zapiekanki
cukiereczek 31.01.2016 13:31
i ja lubię takie zapiekanki
Aleksandra/Olcia 31.01.2016 13:02
bardzo lubimy takie bułeczki
Damiano
Damiano 31.01.2016 12:57
uwielbiam zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak