Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem grzybowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka pszenna 1 szkl
jajko 1 szt
sól szczypta
sos grzybowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem grzybowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i lekko ciepłe dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy do ostygnięcia. Wbijamy jajko.
Krok 1 - Kopytka z sosem grzybowym foto
2
Następnie dodajemy sól i mąkę.
Krok 2 - Kopytka z sosem grzybowym foto
3
Szybko zagniatamy ciasto i przekładamy je na oprószony mąką blat i wyrabiamy miękkie ciasto ziemniaczane.

Dzielimy je na mniejsze porcje i formujemy wałeczki o grubości ok. 3 cm. Lekko spłaszczamy.
Krok 3 - Kopytka z sosem grzybowym foto
4
Następnie kroimy w ukośne kawałki.
Krok 4 - Kopytka z sosem grzybowym foto
5
W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól. Wrzucamy porcje kopytek i gotujemy przez 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 5 - Kopytka z sosem grzybowym foto
6
Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzach.
Krok 6 - Kopytka z sosem grzybowym foto
7
Sos grzybowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy mamy więcej czasu na spędzenie w kuchni to oczywiście możemy przygotować domowy sos grzybowy – jest on najlepszy. Ja akurat musiałam przygotować obiad na szybko, więc pomogłam sobie sosem z torebki.
Krok 7 - Kopytka z sosem grzybowym foto
8
Gorącym sosem grzybowym polewamy kopytka.
Krok 8 - Kopytka z sosem grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 30.01.2016 08:07
fajny przepis
Krzysztof15 30.01.2016 07:17
bardzo lubę kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak